Vissza az eseményekhez

Mártírok Napja (Gandhi halálának évfordulóján) a Pécsi Tudományegyetemen

Dátum: 2014. január 29. - 2014. január 30.

Helyszín: PTE BTK-TTK Aula, Vargha Damján Konferenciaterem 7624 Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Szeretettel várjuk Önt, munkatársait, családját, barátait az alábbi eseményen:

 

Az Indiai Köztársaság Nagykövetsége, illetve az Indiai Kulturális Központ megtisztelő felkérését elfogadva – a már meglévő kiváló kapcsolatokat tovább erősítendő – a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központja más egyetemi szervezeti egységekkel és külső partnerekkel összefogva emlékezik meg Mahatma Gandhi halálának 66. évfordulójáról. Az indiai származású „Nagy Lélek” a korunkbeli, égető globális problémák mindegyikének felszámolására megoldásokat nyújtó filozófiája aktuálisabb, mint valaha. Az  erőszakmentesség, a türelem és tolerancia apostolának életét 1948. január 30- án merénylő oltotta ki. Sokszínű rendezvényünkkel tisztelegni kívánunk Gandhi élete, munkássága, mártíromsága előtt, felhívva a figyelmet az erőszak minden válfajának elutasítására.

Az ingyenesen látogatható eseménysort 2014. január 29-én, szerdán 17 órakor BÓDIS József professzor, a Pécsi Tudományegyetem rektora, illetve HOPPÁL Péter parlamenti képviselő, Pécs MJ Város Oktatási és Kulturális Bizottsága elnöke nyitja meg a PTE Bölcsészettudományi, illetve Természettudományi Karának Aulájában (7624 Pécs, Ifjúság útja 6.). Ezt követően 45 perces indiai klasszikus zenei koncertet ad a Sitaram együttes. 18 órakor őexcellenciája Malay MISHRA India nagykövetének fotókiállítás-megnyitója hangzik el „Gandhi – a béke apostola” címmel. (A fotókiállítás február 9-ig tekinthető meg.)

2014. január 30-án, csütörtökön 15 órától KOMLÓSI László professzornak, a PTE rektorhelyettesének megnyitóbeszéde után egy félórás dokumentumfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők „Does Gandhi Matter?” (Gandhi jelentősége ma) címmel a PTE Bölcsészettudományi, illetve Természettudományi Kar Vargha Damján Konferenciatermében (7624 Pécs, Ifjúság útja 6.). Ezután meghívott előadók Gandhi jelentőségét elemzik: WILHELM Zoltán, az Ázsia Központ igazgatója, a PTE TTK Földrajzi Intézet egyetemi docense a „Kicsoda Gandhi? Válaszok a magyar felsőoktatásból” címmel, FAZEKAS Béla nagykövet, a Külügyminisztérium munkatársa „Mahatma Gandhi üzenete és a magyar keleti nyitás politikája” címmel, majd DÉRI Ildikó, a Gandhi Gimnázium igazgatója „Gandhi jelentősége az oktatásban” címmel tart előadást. A tudományos ülést őexcellenciája Malay MISHRA, India nagykövetének „Gandhi jelentősége a mai társadalom számára” című előadása zárja. 17 órától indiai és bioételek kóstolójára kerül sor!

A programokon a részvétel ingyenes, de kérjük, 2014. január 29-ig regisztráljanak az azsiakozpont@gmail.com drótposta címen!

 

 

 

Tipp

Hozz létre egy csoportot, hívd meg minél több barátodat, hogy megtudd ki mire vitte a sokat emlegetett nagybetűs Életben!

Évfolyamlisták

Csoportok

Tablóképek

Nincs az Ön évfolyamában más regisztrált felhasználó.

Üzenőfal

  • Zsigmond Judit: Keresem az 1968-ban végzett matematika-kémia szakos csoporttársaimat. Judit

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt, amely hozzájárul az Európai Unió polgárai közötti
gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségének csökkentéséhez.